A szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően gazdag.
Akár meglepő is lehet, de az eper C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs. Már 15 dkg elfogyasztása fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A vitaminok közül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is.
A tartalmazott ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek egészségünk szempontjából a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet is.
Az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívodását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. Vérnyomáscsökkentő hatásával és a homocisztein fehérje szintünk mérséklése révén is szívvédő hatású.
Az eper szabadgyök-megkötő képessége is kiemelkedő, antioxidáns tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között található. Mentségére legyen szólva, az eper termesztése nagyobb volumenben és könnyebb hozzáférhetőség mellett zajlik, mint az őt ebben a kategóriában megelőző gyümülcsöké (aszalt szilva, mazsola, áfonya és a feketeszeder).
Az eperben található legfőbb antioxidánsok a C-vitamin, a folsav, az antocianin és a kvercetin. Mivel a szembetegségek többségének (szemszárazság, a látóideg rendellenes működése, sárgafolt-elfajulás) hátterében részben a szabadgyökök nagy mennyisége és bizonyos tápanyagok hiánya áll, ezért az eper termesztése és fogyasztása a kellemes látvány mellett egészségügyileg is egy szembarát tevékenység.
Ugyancsak magas antioxidánstartalma miatt képes a reumás-köszvényes fájdalmak enyhítésére, valamint e tulajdonsága miatt az eper fogyasztásával rákmegelőző hatásról is gondoskodunk szervezetünkben.
Az eper vásárlása és fogyasztás kismamáknak különösen ajánlott. Gyermekekkel azonban már óvatosan kóstoltassuk.
Gyermeket tervezőknek, kismamáknak az eper magas folsavtartalma miatt ajánlott. Tartalmaz jódot is, amely nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének fejlődéséhez, valamint szerepe van a gyermek jövendő értelmi szintjének kialakításában, sőt, a várandósság megtartásában is.
Dohányosoknak vagy passzív dohányosoknak is érdemes epret fogyasztaniuk. A gyümölcsben található egyik fenolvegyület, az ún. ellagénsav ugyanis csökkenti a többek között a cigarettafüstben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását. Ráadásul a főzés, sütés nem roncsolja az ellagénsavat, így a friss eperhez hasonlóan az epres sütemény, az elkészített lekvár ugyancsak előnyös élettani hatásokkal rendelkezik.
Fontos megemlíteni, hogy sokaknál az eper súlyos allergiás reakciókat válthat ki. Emiatt kell a kisgyerekeknek először csak óvatosan adagolni, és figyelni az esetleges reakciókat. A gyümölcstől felléphet orális allergiás szindróma, de szénanátha-szerű tünetek, csalánkiütés, sőt súlyos esetben légzési nehézség is jelentkezhet.
© 2023 magyar-eper.hu - Minden jog fenntartva.
E-mail: info@magyar-eper.hu